KRO-NCRV zoekt ervaringen

KRO-NCRV zoekt ervaringen

Ervaringen gezocht: hoe inclusief is Nederland voor mensen met een beperking? 

2 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. In het VN-verdrag Handicap heeft Nederland zich gecommitteerd aan het toegankelijk maken van de samenleving voor gehandicapten. Maar ons land lijkt hier nog niet heel succesvol in. Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. 

Toen het Utrechtse restaurant Waku Waku in september aangaf geen QR-codes te willen scannen omdat ze niet wilden meedoen aan ‘medische discriminatie’, leidde dat tot ergernis bij veel mensen met een beperking. Want waar is de verontwaardiging over hún beperkte toegang? Zij kunnen bij restaurants vaak niet eens door de deur met hun rolstoel, of kunnen het menu niet lezen omdat ze slechtziend zijn. Maar daar lijkt niemand zich druk om te maken.

Unlimited Abilities event Athena, Griekenland

Unlimited Abilities event Athena, Griekenland

Op 30 oktober werd in Athene de Unlimited Disabled Day gehouden, dit jaar voor de derde keer.

Ook Breda heeft via een live stream daar een bijdrage aan geleverd

Wethouder Arjen van Drunen gaf een kort statement op video: ‘De Access City Award is iets om trots op te zijn maar ook een aansporing om stevig verder te gaan’; en Wilbert Willems ging namens het Platform in op de brede samenwerking in Breda met alle partijen en wat we al aan successen hebben geboekt. “Not people are disabled, the City is” was zijn boodschap.

Via de onderstaande link kunt u de hele uitzending nog eens bekijken.

Youtube: https://youtu.be/KBr6qAAcqLk

Unlimited Disabilities Day Athene, Griekenland

Unlimited Disabilities Day Athene, Griekenland

30 oktober Unlimited Disabilities Day (Athene) over Technologie en Mensen met een beperking

Op zaterdag 30 oktober organiseert Humane, een landelijke sociale ondernemer die zich in Griekenland inzet voor mensen met een beperking, voor de derde keer een disability event. Ook Breda levert daaraan een bijdrage. Het thema is dit jaar Technologie en Handicap. Wethouder Arjen van Drunen van Breda legt in een statement uit wat de inspanningen in Breda betekenen en Wilbert Willems, voorzitter van het Platform Breda voor Iedereen, gastvrij en toegankelijk, gaat in gesprek over onze aanpak en ervaringen.

U kunt via een livestream dit event volgen, van 9.00 uur tot 16.50 uur (griekse tijd), dus vanaf 08.00 uur in Breda terwijl de presentatie van Breda verwacht wordt om 12.00 uur en 12.30 uur Nederlandse tijd via onderstaande kanalen op facebook, youtube en website. Het wordt opgenomen dus u kunt ook later de uitzending bekijken.

Hieronder treft u de linkjes aan voor de livestream.

Youtube: https://youtu.be/KBr6qAAcqLk

Website: www.Abilitiesdays.com

Facebook: https://m.facebook.com/abilitiesdays.gr

Themalunch: “Hoe digitalisering kan werken om drempels weg te halen?”

Themalunch: “Hoe digitalisering kan werken om drempels weg te halen?”

UITNODIGING

Het platform “Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk” nodigt je uit voor onze najaar themalunch ‘Hoe digitalisering kan werken om drempels weg te halen?’

Wanneer: 18 november 12.00 – 14.00

Waar: Hotel Mastbos, Burgemeester Kerstenslaan 20, Breda.

Graag aanmelden voor 16 november op info@bredavooriedereen.nl 

Er wordt gevraagd naar de coronacheck.

Programma;

 • Bredase Toegankelijkheids Standaard.
  Toelichting door de heer Jordi Doomen, gemeente Breda.
 • De digitale stad.
  Presentatie door de heer Hans Nouwens, gemeente Breda.
 • Ontdek Breda. De digitale toegankelijkheid van de stad.
  Presentatie door mw. Mariëlle Houben, werkzaam bij  Breda Marketing.
 • Vragenronde

  Er is een schrijftolk aanwezig.

  Wij hopen dat je je aanmeldt!

  Met vriendelijke groet,

  Joop van Bel,
  Secretaris.

  Week van de Toegankelijkheid

  Week van de Toegankelijkheid

  Inspiratiebron voor de jeugd

  Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid. Daarom vragen we aandacht voor toegankelijke winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals etc. en plaatsen we dagelijks een blog. Klik hier voor de blogs tot nu toe.

  In het jaar 2000 werd hij geboren, de Week van de Toegankelijkheid. De doelstelling van de initiatiefnemers Anne Marie Dees en mijzelf was om eens door een positieve bril naar het thema te kijken. Anders gezegd, we waren het zat dat er altijd negatieve media-uitingen waren over zaken die niet goed waren. Er is veel wél goed en dat moeten anderen ook weten. Zie daar de insteek van deze landelijke activiteit in de eerste week van oktober. De gemeente Breda heeft de eer om als eerste Nederlandse gemeente de Europese Access City Award te hebben gewonnen. Niet voor de best berijdbare kasseien overigens, maar voor de prima lokale samenwerking. Om dit te laten zien werd in Breda de week van 2021 gewoon even wat opgerekt!

  Lees alles over dit artikel

  Terzijde