Access City Award

De Access City Award is de Europese prijs voor het toegankelijker maken van steden voor mensen met een handicap en senioren. De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum. Breda wil meedingen naar deze Award en zou zich dan scharen onder klinkende namen als Milaan, Barcelona en Stockholm.

Erkenning

Toegankelijkheid staat hoog op de prioriteitenlijst van de Europese Commissie en via het Award-programma helpt de commissie vernieuwende denkwijzen en goede praktijken voor het voetlicht te brengen. Sinds de eerste editie in 2010 waren er meer dan 250 deelnemers. Natuurlijk gaan we in de regio Breda voor de hoofdprijs, maar enkel meedoen levert dankzij de promotie via de Europese Commissie ook al erkenning op.

Winnaars 2016

Milaan was in 2016 de winnaar van de hoofdprijs, wegens ‘de aanhoudende inspanningen op toegankelijkheidsgebied’, speciaal voor de arbeidsparticipatie en onafhankelijkheid van mensen met een beperking. Wiesbaden won de tweede prijs. In het beroemde kuuroord zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven. Toch wil de stad ervoor zorgen dat iedereen onbeperkt toegang heeft tot het stadscentrum en de openbare ruimtes.
Voor een overzicht van alle prijswinnaars in 2016 en hun prestaties zie de brochure.

Breda gooit hoge ogen naar de Access City Award

De insteek is onze bijzondere aanpak om de toegankelijkheid voor het inkomend toerisme naar Breda te versterken. Dit hebben we nog bij geen enkele eerdere nominatie gezien.

Samen met gemeente Breda

Het Platform Breda voor iedereen denkt dat de regio Breda één van de volgende winnaars kan zijn. Daarom wil het platform meedingen naar de Access City Award van 2017 of 2018. De officiële inschrijver moet een overheidsinstantie zijn, en de deelname is dan ook in samenwerking met de gemeente. Meer lezen? Download de brochure ‘Access City Award Breda’ in PDF via de onderstaande knop.

Het logo van access City
Een foto van handen op een braille schoolbord
Een foto waarin een man in een elektrische rolstoel een goed toegankelijke ingang van een gebouw binnenrijdt.
Access City Award