Estafettestokje van Willems naar Koniuszek. 

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Brandpunt gaf Wilbert Willems de voorzittershamer van Platform Breda Voor Iedereen door aan Jos Koniuszek. Nou ja, een hamer was er niet, nooit geweest ook. Het werd een estafettestokje, toepasselijk voor de atleet Koniuszek, gemaakt van het Manifest voor een inclusief Breda.

Wilbert Willems en zijn echtgenote Snjezana Matijevic vertrekken voor lange tijd naar Duce in haar geboorteland Kroatië. Jos Koniuszek is zijn opvolger als voorzitter in het Platform.

Wethouder Jeroen Bruijns luidde Wilbert uit: “We nemen afscheid van een icoon op toegankelijkheidsgebied. Misschien kon Wilbert in déze functie wel meer doen dan als wethouder. Hij vertrekt op het middelpunt van een traject dat al een aantal jaren loopt. Er is al veel bereikt. Breda zet al jaren zijn beste beentje voor maar het kan altijd beter. We mogen niet berusten. De komende jaren zullen we nog beter onze gang moeten gaan. Er is werk vaan de winkel”, aldus Bruijns.

Wilbert Willems geeft het estafettestokje door aan Jos Koniuszek.

Willems wenste Koniuszek ‘sterkte met de leuke uitdaging’. “In 2030 moet Breda een écht toegankelijke stad zijn. Het is een eer, nee een verplichting om dit Manifest helemaal ten uitvoer te brengen”, aldus Willems.

Jos Koniuszek wist uit eigen praktijk – beperkt zicht – voorbeelden te noemen van zaken die nog slecht geregeld zijn. Koniuszek: “Het is allemaal te voorkomen. Als je even nadenkt voordat je gaat bouwen. Neem die toegankelijkheid even mee. Breda de meest toegankelijke stad van Europa, we gaan het gewoon doen. Ik heb er zin in!”

Wouter Schelvis nam zijn publiek mee naar het begin van het Platform Breda Voor Iedereen, naar 2014. “Breda had een eredivisieclub, er waren geleidelijnen in het Valkenberg en er stond een maquette in het Stadskantoor”, kreeg hij de lachers op zijn hand. “Wilbert heeft een sterke kerngroep gemaakt met strakke aansturing. Hij voerde zijn mening door en maakte gebruik van zijn netwerk, onder andere in het Stadskantoor. Wij kregen die Best City Award niet voor onze kasseien en geleidelijnen maar voor onze samenwerking”, aldus Schelvis.

Wilbert Willems, in gezelschap van echtgenote, broers en kleindochters, hoorde het allemaal aandachtig aan. Hij vroeg in zijn dankwoord om aandacht voor de Stichting Lectori  Salutem en schonk alle aanwezigen een gedichtenbundel van zijn partner.

Wilbert Willems in gesprek met burgemeester Paul Depla.

NieuwsberichtenPlatform Breda Voor Iedereen heeft nieuwe voorzitter