Foto: Bart Weerdenburg.

Door René van der Velden. 

De ruim dertig deelnemers aan de themalunch Sport en Bewegen van het Platform Breda voor iedereen kunnen er niet meer omheen: op 14, 15 en 16 juni 2024 heeft Breda de Special Olympics in huis.

Logisch natuurlijk dat die Special Olympics zoveel aandacht kregen tijdens de bijeenkomst in het prachtige, nieuwe sportcomplex De Kragt aan de Terheijdenseweg. De cijfers liegen er namelijk niet om: 2500 sporters, 1000 begeleiders/coaches, 1500 vrijwilligers, 21 sporten op 20 locaties in Breda en Tilburg. De openingsceremonie op Breepark wordt vrijdagavond 14 juni bijgewoond door 10.000 bezoekers.

Het enthousiasme over het sportevenement voor mensen met een beperking kende geen grenzen tijdens de lunch. Alle sprekers verheugen zich erop, sommigen tellen de dagen af…..Het verbaasde organisator Wouter Schelvis niet, hij is zelf net zo enthousiast.

De informatieve bijeenkomst begon met bewegen op muziek. Links de schrijftolk.

Wouter Schelvis in gesprek met Rita van Driel, ex-hoofdbestuurder van het IPC: ‘Het niveau wordt steeds hoger.’

“Het aangepast sporten ontwikkelt zich wereldwijd. Het niveau wordt steeds hoger”, vertelde Rita van Driel, wereldwijd promotor van aangepast sporten. “Op het gebied van fysieke toegankelijkheid is nog veel te winnen. Dat geldt ook voor sociale toegankelijkheid. Laten we maar eens beginnen met gastvrijer te zijn”, aldus Rita van Driel.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) was vooraf geïnterviewd door Wouter Schelvis en sprak de aanwezigen toe vanaf het scherm: “De sportimpulsen van Breda zijn heel goed. Ik ben blij met de komst van deze indoor sporthal. Sport en bewegen moet voor iedereen in de buurt bereikbaar zijn. Laten we omkijken naar mensen met een kleine beurs of met een beperking”, aldus Van Nispen.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen sprak de aanwezigen toe vanaf het tv-scherm.

Demy Weertman, beleidsadviseur sport van de gemeente Breda, bracht dat beleid kernachtig onder woorden: “We ondersteunen inwoners die drempels ervaren om te gaan sporten en bewegen en we ondersteunen sport- en beweegaanbieders.”

Demy Weertman presenteerde het sportbeleid van de gemeente Breda.

Janine van Gurp van Breda Actief presenteerde wat er zoal mogelijk is in Breda. “Er is een sportloket voor individuele beweegvragen en er zijn sporthulpmiddelen. We bieden ook laagdrempelige bewegingen als zwemmen en wandelen aan in groepen”, aldus Janine van Gurp. Steven Gerards, ambassadeur van Special Olympics, bracht een poëtisch betoog over het fenomeen.

Janine van Gurp van Breda Actief opende een kist vol mogelijkheden voor sportief Breda.

Tot slot maakte Bredanaar Thijs Kroezen van BrabantSport indruk met zijn persoonlijke verhaal. Als sportieve jongen raakte hij op 15-jarige leeftijd zijn linkerarm kwijt. De oorzaak, kanker, kwam nog acht keer terug. “Sporten is voor mij altijd een heel belangrijke uitlaatklep geweest. Daarom ben ik doorgegaan met tennis, ik beklom zeven keer de Alpe d’Huzes en ik speelde in het Nederlands Amputatie Voetbalteam. Sinds april 2023 doet hij de communicatie voor BrabantSport. Hij spreekt niet van botte pech maar van geluk. Thijs Kroezen: “Door het pad wat ik heb bewandeld, zit ik nu wel op mijn plek.”

De informatieve bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door het in september geopende sportcentrum De Kragt.

Steven Gerards presenteerde zich als de dichter onder de sporters.

Thijs Kroezen van BrabantSport maakte indruk met zijn persoonlijke verhaal.

Rondleiding in De Kragt, beeld van de 60 meter baan.

In de mediaThemalunch als opwarmertje voor Special Olympics in 2024