Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor 2024

Carnaval is een feest van samenkomen voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Helaas is het niet voor iedereen even makkelijk om deel te nemen aan alle festiviteiten. Daarom zet Stichting Kielegat zich in om senioren en Kielegatters met een (fysieke) beperking de kans te bieden om de Kielegatse optocht volledig te ervaren. Op carnavalsmaandag 12 februari vindt de Grote Optocht van Breda plaats, die dit jaar iets eerder begint om 12.11 uur. Daarnaast wordt er een verkorte route gevolgd.

Tribune op Oude Vest
Met trots kondigt Stichting Kielegat aan dat zij tijdens de Grote Optocht een speciale zittribune en rolstoelplatform zullen introduceren, vergezeld door een aangepast toilet. Het doel is om een optimale carnavalservaring te creëren, waarbij iedereen zonder belemmeringen kan genieten van de feestelijke bonte stoet. Seniore Kielegatters en stadsgenoten met een (fysieke) beperking kunnen een plaats reserveren op carnavalsmaatje.nl. In totaal is er plek voor 120 carnavalsvierders en passen er 10 rolstoelen op het verhoogde platform. De tribunes zullen zich bevinden bij de Stadsgalerij aan de Oude Vest en zijn alleen toegankelijk met een gratis geregistreerd ticket.
Wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte en toegankelijkheid): “Carnaval is een feest voor iedereen. Groot compliment daarom voor de Stichting Kielegat dat zij zich zo actief inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen ook echt mee kan doen! Met elkaar doen we daar ons uiterste best voor. Zo zorgen we dit jaar voor extra mindervaliden toiletten in de stad en doen we ons best om de stad zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Bijvoorbeeld met voldoende pop-up fietsenstallingen zodat fietsen niet kriskras door de stad staan. In de Kielegat App en op de website van Stichting Kielegat en van de gemeente worden dankzij de beter bereikbaar applicatie op een interactieve kaart alle voorzieningen en optochtroutes overzichtelijk in beeld gebracht. Zo kan iedereen genieten van carnaval in Kielegat.”

Word Kielemaatje
Voor Kielegatters die niet zelfstandig naar de optocht kunnen gaan, introduceert Stichting Kielegat een speciale haal- en brengservice. Vrijwilligers kunnen zich ook aanmelden als Kielemaatje op www.carnavalsmaatje.nl, waar ze gekoppeld worden aan een hulpbehoevende stadsgenoot die ze begeleiden naar en van de optocht. Anouk Bakkers van Stichting Kielegat: “Voor veel Kielegatters en liefhebbers van buiten de stad is de optocht vaak het hoogtepunt van carnaval. Hierbij willen we niemand uitsluiten en daarom hebben we dit Kielemaatje initiatief bedacht in samenwerking met studenten van Avans Hogeschool.”

Prikkelarme zone
Op de Vlaszak, verderop de route, zal naast de tribune ook een prikkelarme zone worden gecreëerd.
Hier zullen optochtdeelnemers hun muziek uitzetten en alle bewegingen in de act of op de wagen tijdelijk staken. Zo kunnen ook liefhebbers in een rustige omgeving met verminderde prikkels van de genieten.

Andere starttijd en andere route
Wegens wegwerkzaamheden aan de Prinsenkade start de optocht dit jaar vanaf de Hoge brug bij de Nieuwe Prinsenkade, waardoor de route iets korter is. Om alle 63 acts veilig voor het donker te laten eindigen, begint de optocht eerder, om 12.11 uur. Deze beslissing is genomen omdat carnaval vroeg in het jaar valt, zodat ook toeschouwers aan het einde van de optocht optimaal kunnen genieten. Een gedetailleerd overzicht van alle deelnemers is beschikbaar in de Kontklopper, die op 26 januari wordt uitgebracht. Bovendien kun je ook een overzicht vinden in de Kielegat App, waarmee je tijdens de optocht je stem kunt uitbrengen voor de publieksprijs.

De PDF van dit bericht kunt u hier downloaden

In de mediaStichting Kielegat maakt Grote Optocht toegankelijk voor iedereen