Carnaval geeft goede voorbeeld

Tijdens de Themalunch Cultuur van het Platform Breda Voor Iedereen in Filmhuis Breda stal Anouk Bakkers de show. Zij is bestuurslid van de Stichting Kielegat en verantwoordelijk voor toegankelijkheid tijdens carnaval en met name tijdens de carnavalsoptocht op maandag. Dit jaar werden grote stappen gezet.

Het Project Kielemaatje bezorgde Bredanaars met een fysieke beperking een zittribune, een rolstoelplatform, een prikkelarme zone en een mindervalidentoilet. ‘Breda brengt ut saome’ in het Carnavalsakkoord 2.0. De toegankelijkheidskaart werd tijdens carnaval bijzonder goed bekeken. Het online platform voor carnavalsmaatjes werd bezocht door 3900 bezoekers.

In 2025 gaat de Stichting Kielegat deze voorzieningen prolongeren én verbeteren. Mogelijk komt er ook auditieve ondersteuning. “De eerste pilot was succesvol en is breed omarmd. We gaan door op deze weg”, aldus Anouk Bakkers. Motto in 2025 is ‘Gift’ur un slinger aon’. Aan Anouk zal het niet liggen.

Foto van Anouk Bakkers met microfoon in haar hand
Anouk Bakkers.

Theaterdocent Irma Rens van De Nieuwe Veste brak een lans voor SNEQ, de creatieve ontmoetingsplek bij Emmaus aan de Veilingkade in Breda. Hier wordt ‘kunst toegankelijk gemaakt voor iedereen’.

Fleur Knops is sinds januari coördinator educatie bij de Grote Kerk Breda. Zij wees op de mogelijkheden om een rondleiding ook voor blinden en slechtzienden mogelijk te maken.

Hildegard Assies, directeur Breda Marketing, wil de toegankelijkheid ook op toeristisch gebied verbeteren. Breda staat met 1,4 miljoen bezoekers op plaats 10 van de best bezochte steden in Nederland. De citymarketingorganisatie hoopt dat toeristen de nieuwe belevingswinkel Explore Breda Store op het Stadserf weten te vinden en lokt mensen met het motto ‘Grenzeloos, groen en gastvrij’ .

Namens Compagnie Tiuri presenteerden leider Bas en twee acteurs de voorstelling Free Birds Fly die na een toernee door Nederland op 3 december in Breda te zien is.

Voorzitter Jos Koniuszek sloot de bijeenkomst af: “Er zijn veel mooie initiatieven in de stad maar er is ook veel versnippering. We gaan proberen die dingen sneller aan elkaar te knopen.”

Foto van Wouter Schelvis die op het podium een interview afneemt van de mannen van Tiuri.

Organisator Wouter Schelvis interviewt de mannen van Tiuri.

Foto van Fleur Knops op het podium

Fleur Knops.

NieuwsberichtenBredase evenementen moeten toegankelijker worden