BREDA LAAT ZIEN HOE SAAMHORIGHEID OOK VIA EEN CAMERA KAN

Op donderdag 8 oktober organiseerde het Platform met hulp van de partners een geslaagd webinar. Omdat fysieke ontmoetingen niet mogelijk waren in de Week van de Toegankelijkheid werd vanuit ‘Studio Stadskantoor’ een bijeenkomst opgezet. Gedurende anderhalf uur werden de digitale bezoekers bediend met tips, oefeningen, films en een digitale borrel als afsluiting.

Dagvoorzitter Wouter Schelvis (Zet) kon met zijn assistenten Marije Baars (techniek) en Karel Dollekens (regisseur) met 44 gasten een nauwkeurig samengesteld programma afwerken.

Na een korte uitleg van de spelregels van een beeldbelvergadering kreeg wethouder Miriam Haagh het woord. Zij benadrukte in haar welkomstwoord de saamhorigheid die – juist dit jaar – zo nodig is. Zij gaf een pluim aan de vele vrijwilligers van Breda-Gelijk en andere organisaties die toch stug doorwerken om Breda een inclusieve gemeente te maken.

Hierna ging de lijn naar België open. Bart Vermandere, ambtenaar toegankelijkheid van Gent, hield een interessant betoog over toegankelijke digitalisering. Zijn presentatie werd gedeeld en is door veel gasten opgeslagen. Na een vragenronde vanuit de deelnemers aan Bart en zijn collega, werd een zomerfilmfestival gestart.

Met in totaal zeven films werd teruggeblikt op de coronazomer. De film, van BredaNu en Rollwithus, toonden veel zaken die – ondanks de crisis – toch tot stand zijn gekomen. De gasten keken naar films over de nieuwe toegankelijke rondvaartboot en het aangepast buitentoilet. Daarna werd de actie van Koninklijke Horeca Nederland samen met Breda Gelijk getoond. De laatste film voor de pauze ging over de succesvolle actie ‘Huh, wat bedoelt u’. Alle films waren volledig toegankelijk gemaakt door middel van ondertiteling en audiodescriptie.

Alles wat werd gezegd tijdens deze 90 minuten werd door de schrijftolk in beeld gebracht.

De pauze werd actief ingevuld. Gebarentolk Mandy leerde via de camera de gasten diverse nuttige en grappige gebaren. Hierna volgden nog enkele films over innovaties over sport (Racerunning en Running Blind), cultuur (Breda Photo) en een onderwerp over de geleidelijnen in het Valkenberg. Na opnieuw een kort vraag- en antwoordgedeelte was het tijd om de toegezonden nootjes en de flesopener te pakken en te toasten op de saamhorigheid.

Gebruikte Video’s

De onderstaande video’s werden tijdens de Teams meeting getoond.
De meeste filmpjes zijn voorzien van audiodiscriptie en ondertiteling.

NieuwsberichtenWebinar “Internet bijeenkomst zonder beperkingen” goed bezocht