Jarenlang werd er al gedacht over het beter toegankelijk maken van de boten die door onze singels varen. En dan is het donderdag 13 augustus 2020 en wordt deze droom werkelijkheid. Met de aanschaf van drie nieuwe rondvaartboten van de ATEA-Groep werd inclusief gedacht.

Eén boot is voorzien van een scharnierlift en oprijplaat. Na de dubbele inzegening, eerst champagne en later wijwater, door wethouder Boaz Adank en pastoor Steven de Koning, werden de boten ‘afgevuld’ met passagiers in een rolstoel. Zelfs stevige elektrische rolstoelen kwamen met hulp van de bemanning aan boord.

Rond de klok van vier uur zette de boot koers voor een tocht over de prachtige zomerse singels. Na 100 meter passeerde de boot de tijdelijke aangepaste toiletunit (MIVA) ter hoogte van de KMA. Ondanks de lastige periode veroorzaakt door het Coronavirus zijn deze zomer in en op het water toch twee toegankelijkheidsimpulsen gegeven. Het varen is nu voor iedereen een optie, aan de terrassen rond de Haven kan een drankje genuttigd worden. Met de komst van de MIVA-unit op korte afstand van de Biertuin kunnen bezoekers met een beperking hun dagje uit dan ook zonder problemen genieten.

Het Platform Breda voor Iedereen, Breda Gelijk, de gemeente en Zet zijn blij met deze voorzieningen, die steeds iets meer zichtbaar maken van de toegankelijke stad. “Prijzen winnen is leuk, maar er moeten ook echt voorzieningen komen die duidelijk maken waarom Breda verleden jaar de Europese hoofdprijs gewonnen heeft”, is een veel gehoorde opmerking uit de kringen van mensen met een beperking in Breda. 

Met de tewaterlating van de nieuwe boten is weer een stap in de goede richting gezet. Wethouder Adank en platformvoorzitter Wilbert Willems werden (letterlijk) in de boot genomen en zagen dat het goed was. Amen.

NieuwsberichtenToegankelijk Breda gezegend met rolstoelvriendelijke boot