De Gemeente Breda gaat een tijdelijke brug aanleggen in de Belcrumhaven. De brug verbindt de Veilingkade met het voormalige terrein van Backer&Rueb. Het is de bedoeling dat de tijdelijke brug er begin september van dit jaar ligt.

Ontoegankelijk voor mensen met een rolstoel of voor ouderen

Op 4 september neemt Breda een brug over de Belcrumhaven in gebruik. De bedoeling is dat deze brug meerdere jaren een verbinding vormt tussen de Veilingkade (o.a. Pier 15 en STEK) en het Backer & Rueb terrein (gebiedsontwikkeling met o.a. Prack). Deze brug kent een belangrijk bezwaar: hij is niet toegankelijk voor iedereen. Er is alleen een trappenhuis aan beide zijden en dat is een onneembare hindernis voor mensen in een rolstoel of mensen die wat minder goed ter been zijn. Dat is zonde want ook zij/wij willen graag gebruik maken van deze culturele hotspot in ontwikkeling.

Breda wil bij elk nieuw gemeentelijk plan aandacht hebben voor toegankelijkheid en het streven naar toegankelijke evenementen. Daar worden belangrijke stappen in gezet maar in deze situatie is er bij het maken van het plan niet nagedacht over toegankelijkheid. Wel bleek het recent mogelijk om het ontwerp van de brug aan te passen. De brug wordt van een extra podium voorzien. Waarom dan ook geen aanpassing zodat hij voor iedereen bruikbaar is? In diverse media was de toegankelijkheid van de brug al onderwerp van gesprek en werden hier vragen over gesteld. Ook burgerraadslid Marcel van der Mast van Breda 97 stelde hierover vragen. Het argument dat het om een tijdelijke voorziening gaat vinden wij niet sterk, want de brug is bedoeld om er meerdere jaren te liggen.

Middels een brief hebben wij het stadsbestuur van Bredadringend gevraagd om te onderzoeken wat er nodig is om de brug alsnog toegankelijk te maken voor iedereen. En in het vervolg bij het maken van de plannen toegankelijkheid als een essentieel onderdeel van het ontwerp mee te nemen.

NieuwsberichtenTijdelijke brug in de Belcrumhaven