Op donderdag 19 november werd de themalunch van het Platform gehouden. Net als een maand eerder werd dit uitgevoerd in de vorm van een webinar. Opnieuw wisten veel mensen de meeting te vinden, want met 33 gasten werd een mooi publiek gevormd.

Het thema van deze meeting was nog steeds de aandacht voor ‘niet zichtbare handicaps’. Nog steeds, want aanvankelijk zou dit thema in april besproken worden in Hotel Mastbosch. Met vier gastsprekers uit Breda en een landelijke gast werd een gevarieerd aanbod aan thema’s voorgeschoteld. Vanuit de locatie van Breda Gelijk (De Prins) werd dit webinar uitgezonden. Na een algemene aftrap door moderator Wouter Schelvis van Zet werd in estafettevorm telkens een gastspreker in de spotlights gezet. Remco Vervloed beet het spits af met een verhaal over (zijn eigen) autisme en de rol van Magazijn076. Na iedere bijdrage was er gelegenheid voor de aanwezigen om vragen te stellen. Opvallend vaak kwamen deze reacties van de vele aangesloten raadsleden. Paul van der Bijl vertelde over zijn Niet Aangeboren Hersenletsel. Ook dit verhaal ‘kwam binnen’ en zorgde voor verheldering ten aanzien van mensen waar je niets aan kunt zien, maar wel rekening mee dient te houden.

Tips en de HogeNood app
Dat gold ook voor de bijdrage van Anke Kleij en Jetty Mouw. Zij vertelden vol vuur over zaken die nog (veel) beter kunnen voor mensen met een auditieve beperking. Net als de andere inleiders gaven ze ook een schat aan informatie over hoe dit dan gedaan moet worden. Deze tips zijn bij het Platform op te vragen. Samen met Gwen van der Meer en Truus van de Veer werd hierna gesproken over de succesvolle actie ‘Huh? Wat bedoelt u’. Ook laaggeletterdheid is een niet zichtbare beperking die veel aandacht verdient. Tot slot werd vanuit een landelijke invalshoek gesproken over de problemen van miljoenen Nederlanders met betrekking tot toiletgebruik. Aylin Ertan van de Crohn Vereniging maakte dit duidelijk met heldere voorbeelden. Dit alles op de internationale dag van het toilet. Zij vormt met haar organisatie een deel van de Toiletalliantie in Nederland. Zij werken toe naar veel meer toiletten in het hele land. De HogeNood app is al een handig instrument om informatie te vinden. Op de vraag of er ook meteen naar de toegankelijkheid van deze toiletten wordt gekeken volgde een volmondig JA.
In het voorjaar van 2021 organiseert Breda voor Iedereen, gastvrij en toegankelijk opnieuw een themalunch. Bij voorkeur weer gewoon met een broodje in de hand in de lunchruimte van Hotel Mastbosch. Een thema is er nog niet, maar suggesties om juist in het voorjaar bijeen te komen over toegankelijk groen zijn al gehoord.

NieuwsberichtenThemalunch niet zichtbare handicaps