Door René van der Velden. 

Ik geef commentaar om het beter te maken

Marcel van den Muysenberg barst meteen los op het terras op de Grote Markt. ,,De lift op het station is ernstig beschadigd. We moeten twee kilometer omrijden naar de tweede lift maar die is ook buiten werking.” Hij vervolgt met iets positiefs. ,,Na een stuk in de krant zag ik toen ik vis ging halen met mijn zoon dat op het Ingenhouszplein een mindervalidentoilet is geplaatst.”

Hij is geboren met een spierziekte en zit sinds het einde van de basisschool in een rolstoel. Sinds 2016 is hij actief voor Breda Gelijk. ,,Vroeger gaf ik alleen commentaar, nu kan ik meewerken aan oplossingen.”

 

Voor organisaties als Breda Gelijk en Platform Breda voor iedereen is Marcel inmiddels een  gewaardeerde ervaringsdeskundige. In Breda staat hij bekend als luis in de pels. ,,Ik probeer altijd commentaar te geven om het vervolgens beter te maken. Bij de gemeente blijven ze me een irritant kereltje vinden.”

Kritiek op genoemde organisaties steekt hij niet onder stoelen of banken. “Ik vind het heel jammer dat er de laatste jaren geen ervaringsdeskundige aan tafel zit bij het Platform Breda voor iedereen. Nothing about us without us, is mijn motto. En in De Prins, waar Breda Gelijk kantoor houdt, is het invalidentoilet niet in orde. Er is geen stang om de deur dicht te trekken en het alarmkoord zit te hoog. Dat kun je toch niet maken. We hebben 200 schouwen gedaan met tal van verbeterpunten. Daar zijn weinig resultaten uitgekomen. Dat is toch een hele kwalijke zaak.”

Het Platform noemt hij nuttig om dingen aan te kaarten. ,,Maar we moeten er wel voor oppassen dat het niet alleen is voor het mooie plaatje want we moeten wel resultaten boeken. Ik zie heel vaak dat als het mediaspektakeltje geweest is, de plannen weer inkakken.”

Positief oordeelt hij over het Toegankelijkheidsfonds. ,,Dat is écht goed gedaan. Alleen jammer dat de ondernemers het behoorlijk laten liggen.” En hij is goed te spreken over de nieuwe directeur van De Nieuwe Veste. “Wij hebben heel lang aangegeven dat rolstoelers niet weg kunnen bij brand of iets dergelijks. De nieuwe directeur heeft nu uitgankelijkheid gecreëerd. Ze heeft ook een traplift laten installeren waardoor een rolstoeler ook mee kan doen aan de cursus pottenbakken.”

In Breda is volgens Marcel nog heel wat te doen. ,,Er is heel veel oudbouw die lastig toegankelijk te maken is. Cafés hebben bijna nergens ruimte om een goede wc te kunnen plaatsen. Zelfs bij de nieuwe kroegen zie ik nog weinig toegankelijkheid terug.”

Marcel, je mag drie wensen doen.

,,1. Alle ondernemers  opritjes geven zonder dat ze die hoeven aan te vragen want ze hebben het veel te druk met andere dingen. 

2. Een geleidelijn in het park aanleggen mét een onderhoudsbudget. Er is er wel een maar die wordt niet onderhouden en is dus onbruikbaar. Bij alle aanpassingen moet er een onderhoudsbudget zijn. Dat is het eerste wat vergeten wordt en daardoor wordt heel veel geld weggegooid.

3. Een betere site voor de gemeente Breda. Deze is onoverzichtelijk. Ik vraag me af of mensen met een beperking daar gebruik van kunnen maken. Dingen zijn moeilijk te vinden.”

Tot slot weer een compliment: ,,De Molenstraat ophogen tot volledig gelijkvloers, dat is écht een positief iets. Maar bij het invalidentoilet in ’t Zoet ligt de oprit verkeerd om. En bij Belcrum Beach……..”

NieuwsMarcel van den Muysenberg