Inclusiviteit begint in de zandbak

“Het maakt niet uit wie of wat je bent of wat je beperkingen zijn. Iedereen speelt met elkaar. Inclusiviteit begint in de zandbak.”

Met dit prachtige citaat werd de toon gezet voor de Voorjaars Themalunch van het Platform Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk die op 21 april werd gehouden in het Milieu Educatief Centrum bij boerderij Wolfslaar.

Wethouder Tim van ’t Hof (foto) beloofde dat de gemeente Breda de komende jaren ‘Samen spelen’ vorm gaat geven. Uitgangspunt is het al bestaande  gemeentelijk plan ‘Samen spelen’ met aandacht voor toegankelijke speelplekken.

Inge Wolters, beleidsmedewerkster van de gemeente Breda riep op om mee te denken over dat samen spelen. Breda heeft 440 speelplekken met ruim 2000 toestellen. Maar, vertelde Wolters: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een beperking en hun ouders zich vaak niet welkom voelen.

Speelplekken moeten worden heringericht volgens richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat betekent dat om te beginnen 70 procent van de speelplekken bereikbaar moet zijn voor iedereen en dat 50 procent van de toestellen bespeelbaar moet zijn voor ieder kind. Om die doelen te bereiken is de Bredase Speeltuinbende in oprichting.

Ilse van der Put, adviseur op het gebied van inclusief spelen (foto), benadrukte dat iedere wijk kinderen heeft die beperkingen ervaren, variërend van een rolstoel of een andere handicap als slechtziend tot gepest worden waardoor een speelplek sociaal ontoegankelijk wordt.

Volgens Jac Kriens van Landgoed Wolfslaar begint het allemaal ‘in de moederschoot’. “Het belangrijkste is om het inclusief ontwerpen tussen de oren te krijgen van de beleidsmakers”, aldus Kriens.

MEC-manager Eric Franken kondigde met stelligheid aan dat de inclusieve speelplek bij Wolfslaar er (eindelijk) komt. Met zand, water en boomstammen en een pad door de geitenwei heen. De ruim 200.000 jaarlijkse bezoekers van ‘zijn’ boerderij kunnen er deze zomer al van profiteren.

NieuwsThemalunch over samen spelen en toegankelijk groen