EINDHOVEN – De Dutch Design Week en lichtkunstfestival GLOW hebben de Eindhovense Gouden Duim 2019 gekregen omdat ze het beste scoren op toegankelijkheid voor mindervaliden. De Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) heeft de prijs maandagmorgen uitgereikt.

Graduation Show van Design Academy Eindhoven in voormalige Campinafabriek aan Kanaal Zuid; DDW kreeg de Gouden Duim 2019 van de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid voor de toegankelijkheid. © FotoMeulenhof

Het platform heeft de onderscheiding in het leven geroepen om evenementen te stimuleren meer rekening te houden met mindervaliden die mee willen doen aan onze samenleving. PGE is een vrijwilligersorganisatie die de belangen behartigt van Eindhovenaren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Achterliggend doel is om iedereen volwaardig te laten meedoen aan het maatschappelijk leven.

Vorig jaar kreeg Park Hilaria de prijs en scoorde DDW een Zilveren Duim. Verder waren er vooral veel adviezen voor andere organisatoren van evenementen. Zo wil het gehandicaptenplatform hen stimuleren de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers te verbeteren.

Voorzitter Toon van de Kerkhof van PGE zegt dat ‘zowel DDW als GLOW zich enorm hebben ingezet om het begrip ‘inclusiviteit’ uit te werken en het resultaat vinden wij bewonderenswaardig. Ook hebben ze ons vooraf om advies gevraagd.” Hij wijst erop dat het ‘heel moeilijk’ is om bij zulke grote publieksevenementen de toegankelijkheid voor rolstoelers en andere mindervaliden te garanderen.

PGE komt tot de beoordeling op basis van bezoeken door vrijwilligers. Er is onder andere bekeken of er voorzien is in invalidenparkeerplaatsen en of de toegangsroute geschikt is voor rolstoelgebruikers. Ook de leesbaarheid van de bewegwijzering vanuit een rolstoel is op de evenementenlocatie beoordeeld. Evenals de aanwezigheid van invalidentoiletten en assistentie voor mensen met een beperking.

NieuwsberichtenGouden Duim Eindhoven voor toegankelijkheid