Door Wouter Schelvis. 

Het gaat overwegend goed met de toegankelijkheid van Breda. Dat neemt niet weg dat er nog (heel) veel verbeterd moet worden. Verbeteringen die het mensen met een beperking gemakkelijker maken om gewoon mee te doen. Na een eerste inspiratiemoment in 2016 volgt deze maand de tweede editie. Op weg naar een drempelvrij 2030 zijn we halverwege. Reden genoeg voor de gemeente Breda om terug én vooruit te blikken.

Dat doen we met zijn allen op dinsdag 26 september. Op de mooiste locatie van de stad, de Grote Kerk, komen alle betrokkenen bijeen. Ook u kunt daar meepraten over dit thema.

Inspirerende verhalen
De doelstelling van deze dag is het ophalen van wensen en kansen. Wensen vooral vanuit de belangrijkste groep deelnemers. Dat zijn de ervaringsdeskundigen. Kansen worden vooral geboden door sprekers uit enkele Nederlandse gemeenten. Deze gemeenten hebben alle drie goede voorbeelden voor Breda. Daarom is het van groot belang dat ambtenaren en politici hier naar luisteren.

Verantwoordelijk voor deze inspiratiedag is wethouder Jeroen Bruijns. Hij is coördinerend wethouder toegankelijkheid. ,,Iedereen moet goed mee kunnen doen in onze gemeente. Dat geldt niet alleen voor het centrum. Maar ook in alle wijken en onze dorpen moet dit merkbaar zijn. We gaan met alle partijen de 26e samen werken aan een beter toegankelijk Breda.”

 

Joep Schreuder
Dagvoorzitter in de Grote Kerk is de Bredase presentator Joep Schreuder. Hij zal vanaf 16.00 uur wethouder Bruijns en Wilbert Willems, voorzitter Platform Breda voor iedereen, interviewen over de afgelopen zeven jaar. Daarna zullen deze sprekers een blik op de toekomst werpen.

Inspiratie voor de gemeente wordt vervolgens gegeven door sprekers uit andere delen van het land. De gemeenten Rotterdam (Rotterdam Onbeperkt), Oude IJsselstreek (toilettensucces) en Tilburg (horecasucces) gaan de bezoekers inspiratie geven. Hierna komt ex-minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink aan het woord.

Younes Hider
Aan het einde van de maaltijd is er een optreden van dichter Younes Hider. Younes heeft een speciaal gedicht gemaakt. Zijn band gaat dit muzikaal ten gehore brengen. Daarna verspreiden de gasten zich over vijf locaties in de Grote Kerk. Zij schuiven aan voor de eerste ronde van de workshops. De onderwerpen van de workshops zijn Toegankelijkheid, Arbeid, Sport, Digitalisering en Evenementen. Er zijn twee rondes waardoor bezoekers over twee onderwerpen kunnen meepraten. De workshops zijn vooral toekomstgericht. Hier worden de suggesties en tips gegeven voor de komende zeven jaar.

Na een samenvatting van wat er besproken is, volgt rond 21.00 uur een afsluiting. Informeel wordt dan – met een borrel – verder gesproken over de thema’s.

Aanmelden kan nog steeds via de website: www.breda.nl/aanmeldformulier-inspiratie-event-toegankelijkheid

De platforms Breda voor iedereen en Breda Gelijk kijken er naar uit om samen met u deze dag tot een succes te maken!

NieuwsKom dinsdag 26 september naar de Grote Kerk in Breda