Door: Ankie Nederlof
BREDA – Bonkende bassen, lasergeluiden, ratelende attracties en knipperende, zwaaiende en flitsende lichten in alle kleuren. Denk daar de stem van een kermisbaas bij en je hebt een beeld van hoe het er op de kermis normaal gesproken aan toe gaat.

Lastig voor mensen die niet tegen harde geluiden en lichtflitsen kunnen. De gemeentepolitiek wil dat de kermis voor iedereen toegankelijk is. Daarom is zaterdag de kermis op het Chasséveld van 13 tot 15 uur ‘prikkelarm’.

Prikkels
Paul Nipius zet zich in voor de prikkelarme kermis. “Je moet niemand uitsluiten”, vindt hij. “Het moet natuurlijk niet de hele kermis lang prikkelarm zijn, want dat haalt de kermissfeer weg. Maar het is goed dat het twee uurtjes zonder prikkels is, zodat iedereen de kermis kan bezoeken.”

Nipius leidt deze donderdagmiddag een groepje raadsleden rond over de kermis, zodat ze samen met de doelgroep kunnen ervaren waarom zo’n prikkelarme kermis nodig is en wat dat inhoudt.

Rolstoel
Tijdens de rondgang komt ook de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel is langs. “Er zijn natuurlijk veel attracties waar ik sowieso niet in kan”, vertelt Marcel van den Muijzenberg, hij zit in een rolstoel. “Maar de attracties die wel geschikt zijn, zijn al vaak toegankelijk gemaakt. Ze zijn dan laag genoeg, of met een rijplank rolstoeltoegankelijk gemaakt. Er is wel een nadeel: er is geen invalidentoilet aanwezig.”

De schiettent is een voorbeeld van zo’n toegankelijk gemaakte attractie. “Toen we langs de wagen liepen, vroeg de attractiehouder meteen of hij de stoeltjes weg moest halen, zodat ik erbij kon”, vertelt Van den Muijzenberg. “Via de rijplaat kon ik er toch gewoon op de verhoging komen.

NieuwsberichtenBredase kermis zet de prikkels eventjes uit