De access city award 2019 gaat naar breda omdat de stad voortdurend verbeteringen doorvoert om het leven gemakkelijker te maken voor mensen met een handicap. De award is vanmorgen tijdens een speciale ceremonie in brussel uitgereikt. Breda is een bron van inspiratie voor steden in en buiten europa die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.

Tijdens de prijsuitreiking zei Marianne Thyssen, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit: “In Breda zijn openbare plaatsen zoals parken en winkels voor iedereen toegankelijk. Digitale technologieën zorgen ervoor dat alle burgers met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dit werpt vruchten af. Het toerisme floreert in deze stad dankzij haar inclusieve beleid. In de nabije toekomst zal Breda ook door de Europese toegankelijkheidsnormen vaststellen voor belangrijke producten en diensten.”

Erkenning
De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie en het Europees Gehandicaptenforum. Het is een van de acties om een onbelemmerd Europa tot stand te brengen. Hij is een erkenning voor steden die op dit moment een voorbeeldrol spelen in het opheffen van belemmeringen in heel Europa. De award gaat naar steden die hun toegankelijkheid op essentiële punten aantoonbaar en duurzaam hebben verbeterd en die concrete plannen hebben om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Inspiratiebron
De award moet een inspiratiebron zijn voor andere steden en wil goede praktijken in heel Europa te bevorderen. De Access City Award richt zich op Europese steden met meer dan 50 000 inwoners. Zij moeten aantonen dat zij toegankelijkheid op vier belangrijke gebieden op een alomvattende manier aanpakken: de bebouwde omgeving en openbare ruimten; vervoer en aanverwante infrastructuur; informatie- en communicatietechnologieën, met inbegrip van nieuwe technologieën (ICT); gemeenschapsvoorzieningen en -diensten.

52 aanvragen
De Commissie ontving 52 aanvragen voor de Access City Award 2019. De stad Évreux in Frankrijk en de stad Gdynia in Polen kregen de tweede en derde plaats. De jury prees Évreux voor zijn speciale aandacht voor onzichtbare handicaps en Gdynia voor zijn initiatieven voor de integratie van mensen met een verstandelijke handicap. Tot slot kregen Kaposvár in Hongarije en Vigo in Spanje beide een speciale vermelding. Kaposvár werd gehuldigd wegens zijn voortdurende verbeteringen en Vigo wegens zijn innovatieve architectuur in een moeilijke topografie.

Conferentie
De Access City Award wordt toegekend tijdens de jaarlijkse conferentie ter gelegenheid van de Europese Dag van personen met een handicap, die door ongeveer 400 deelnemers uit heel Europa wordt bijgewoond. De vorige winnaars van de award zijn: 2018, Lyon (Frankrijk); 2017, Chester (Verenigd Koninkrijk). 2016, Milaan (Italië); 2015, Boras (Zweden); 2014, Göteborg (Zweden); 2013, Berlijn (Duitsland); 2012, Salzburg (Oostenrijk); 2011, Avila (Spanje).

NieuwsberichtenBreda wint de European Acces Award 2019