Gemeente Breda heeft een geldbedrag van 5000 euro uitgeloofd voor de persoon of organisatie die het beste idee zou geven hoe sporters met een beperking beter geholpen kunnen worden om hun sport te beoefenen. Niet alleen de kosten van vervoer zijn een probleem maar ook de tijden en de hulpmiddelen die ze mee moeten nemen.

Gisterenavond maakte wethouder Mirjam Haagh de jury-uitspraak bekend. Uit de 41 inzendingen waren en vijf genomineerd die om de hoofdprijs zouden strijden en dan ook nog eens een bedrag van € 10.000 zouden krijgen om hun idee uit te werken werd Esmee Gruson de gelukkige. De vijf genomineerden lieten in een pitch zien wat ze hadden bedacht, met mooie filmpjes en illustraties. Maar de jury koos uiteindelijk voor Esmee, studente in Arnhem omdat zij het beste aansloot bij de bestaande voorzieningen, de Deeltaxi West-Brabant, en breed toepasbaar was. Het idee is om een app te ontwikkelen waar sporters wat preciezer kunnen aangeven wat ze nodig hebben voor vervoer, hoe vaak en met welke hulpmiddelen. Er was ook een uitgewerkte begroting bij die uitkwam op jaarlijks 1 miljoen euro. Een fors bedrag. Maar het lid van de jury die ook werkzaam is bij de Deeltaxi Noord-Brabant was ook enthousiast omdat het helemaal aansluit bij plannen van de provincie om samen met de Deeltaxi een pilot in west-Brabant uit te voeren in 2018 voor sporters met een beperking. Dat sluit dus goed aan en maakt de kans op realisatie veel groter.

Hieronder het persbericht van de gemeente Breda:

————————————————————————————————————

Zet deeltaxi in voor sporters met een beperking

Door deeltaxi’s efficienter te benutten kunnen zij ook sporters met een beperking, inclusief hun materiaal, naar hun sportvereniging vervoeren. Met dat idee won Esmee Gruson gisteravond de tweede Bredase City Challenge.

Gruson studeert aan Rijn IJsel in Arnhem en werkte haar idee uit voor het vak Human Technology. “Ik vond het al heel bijzonder dat mijn idee genomineerd was”, vertelt een trotse Esmee Gruson. Toen ik gisteravond moest pitchen, voor zo’n grote groep mensen was ik behoorlijk zenuwachtig. Maar dat mijn idee nu ook gewonnen heeft vind ik echt fantastisch!”

App voor reserveren deeltaxi

Gruson bedacht een sportabonnement op de deeltaxi, waar sporters met een beperking gebruik van kunnen maken. Met behulp van een app kunnen de sporters de taxi reserveren en aangeven of er ook materiaal vervoerd moet worden. Om ervoor te zorgen dat sporters ook op tijd bij hun vereniging aankomen en zij niet teveel tijd kwijt zijn met de reis, moet het deeltaxisysteem verder ontwikkeld worden.

“De kracht van het idee is dat het gebruik maakt van wat er al is”, zegt wethouder sport Paul de Beer. “Als het deeltaxisysteem ook specifiek ingericht wordt op gehandicapte sporters, zijn de sporters enorm geholpen. En worden de deeltaxi; s vaker en efficienter benut. Vaak zijn de simpelste ideen de beste.”

De jury en het publiek kozen beiden het idee van Gruson als het winnende idee uit de vijf pitches die gisteravond gehouden werden vanuit de tweede Bredase City Challenge. Gruson won met haar idee een geldbedrag van 2000,- euro. Ook de andere vier ideeen werden beloond met een geldprijs.

“Het is geweldig wat een avond als deze opbrengt voor sporters met een beperking”, zegt Miriam Haagh, wethouder Zorg en Welzijn. “We zetten denkkracht in uit heel Nederland om iedereen in Breda mee te kunnen laten doen. Drempels, letterlijk en figuurlijk, moeten weg. En daarin hebben we met deze City Challenge opnieuw een mooie stap gezet.

Het realisatiebudget van 10.000 euro voor het meest haalbare en uitvoerbare idee wordt op een later moment toegekend. Daarvoor zien de jury en de ideeenbedenkers kansen om uit de vijf ideeen een concept samen te stellen en daadwerkelijk uit te gaan voeren. Elementen uit de verschillende ideeen kunnen elkaar namelijk versterken, waardoor de uiteindelijke oplossing voor sporters met een beperking effectiever wordt.

Later deze week verschijnt het juryrapport en meer informatie over de verschillende pitches op https://www.citychallenges.nl/challenges/breda. In oktober wordt weer een nieuwe City Challenge gelanceerd, waarvoor iedereen in Nederland ideen kan insturen.

In de media Winnaar City Challenge Breda: maak een Deeltaxi app om sporters met een beperking beter van dienst te kunnen zijn om hun sport te beoefenen.