Lancering Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Op 27 mei aanstaande om 12.30 uur zal Tweede Kamerlid Otwin van Dijk het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT) lanceren en tonen aan publiek en pers. Dit zal plaatsvinden op de Supportbeurs te Jaarbeurs in Utrecht. Tevens zullen de eerste exemplaren van het keurmerk uitgereikt worden aan Pathé Maastricht en NH Hotel Nhow Rotterdam. Beide bedrijven zijn partners van het landelijke Locus Netwerk en zetten zich actief in voor het toegankelijk maken van hun bedrijf voor mensen met een beperking.

Initiatief van Ongehinderd

Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid is een initiatief van Ongehinderd en ontwikkeld met steun van Otwin van Dijk, Wij Staan Op!, Locus Netwerk, Libra Revalidatie & Audiologie en kan inmiddels ook rekenen op steun van Dwarslaesie Organisatie Nederland. Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking. Hiervoor is onder andere de gratis Ongehinderd app ontwikkeld, waarmee iedereen toegankelijke locaties kan vinden, maar ook zelf kan toevoegen en beoordelen. Het streven is om meer locaties toegankelijk te maken. Gemeenten en ondernemers kunnen advies krijgen over het verbeteren van hun toegankelijkheid.

Toegankelijkheid de norm

Op 21 januari 2016 werd door de Tweede Kamer ingestemd met rectificatie van het VN Verdrag voor mensen met een beperking. Tegelijkertijd werd een baanbrekend amendement aangenomen, opgesteld door Otwin van Dijk c.s. Dit leidt tot een nieuw artikel in de Wet gelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken. Dit bepaalt dat vanaf 1 januari 2017 toegankelijkheid de norm wordt. Het NLKT zal fungeren als een waarmerk voor de ruim 2,5 miljoen Nederlanders met een beperking die willen weten welke gebouwen al in grote mate toegankelijk zijn. Getoetst wordt voor mensen met een motorische, visuele, auditieve of verstandelijke beperking en voor mensen met een assistentiehond.

Functie Keurmerk
Niet alle publieke gebouwen kunnen van de ene op de andere dag voldoen aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS), war bij gehandicaptenorganisaties brede steun voor is. Hierdoor besloot Ongehinderd dit keurmerk te ontwikkelen. Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid maakt zichtbaar welke publieke gebouwen al in grote mate toegankelijk zijn, een (tussen)stap op weg naar de ITS.

Bron: Ongehinderd

Te veel hobbels in Breda

Mensen met een rolstoel moeten makkelijk de winkels en de bus in kunnen, slechtzienden moeten niet worden gehinderd door fietsen op de geleidestrook in hotels moeten ook aangepaste kamers aanbieden aan mensen met een beperking. Kortom: een stad, toegankelijk voor iedereen.

Breda wil ook op dat gebied de beste worden. Om meer toeristen naar de stad te trekken en als dat een prijs oplevert, dan is dat mooi meegenomen. Breda onderzoekt de mogelijkheid om mee te dingen naar de European Access City Award, een onderscheiding voor de meest toegankelijke stad van Europa.

Ook de ondernemers profiteren van meer toegankelijkheid: de groep mensen met een beperking is groot en blijft groeien. Er is nog veel werk te verzetten, heeft onderzoek inmiddels uitgewezen. Zo zijn ongeveer 250 van de 320 winkels, cafés en gebouwen met een publieksfunctie binnen de singels niét toegankelijk voor mensen met een rolstoel.

Lees donderdag in BN DeStem een uitgebreide reportage over de (on)toegankelijkheid van Breda.

Bron: BN De Stem

Wordt Breda de meest gastvrije stad van Europa?

Breda wil in 2017 de meest toegankelijke stad van Europa zijn. Dat is het streven van de werkgroep Breda voor Iedereen, gastvrij en toegankelijk. Het platform wil in september een gooi doen naar de Acces City Award 2017.

Elke Europese stad met minimaal 50.000 inwoners kan zich inschrijven voor deze eervolle vermelding Deze prijs wordt sinds 2011 toegekend door de Europese Commissie. Dit jaar – 2016 – mag Milaan zich de meest toegankelijke stad van Europa noemen. Medio 2015 is de werkgroep Toegankelijk Breda ontstaan. De Werkgroep vertegenwoordigt de horeca- en retail ondernemers, de gemeente, en mensen met een beperking.

Toeristische toegankelijkheid

De werkgroep richt zich vooral op de toeristische toegankelijk van de stad. Werkgroepvoorzitter Wilbert Willems: “In Breda zijn we goed op weg. Met name waar het overheidsgebouwen, openbaar vervoer en uitgaansvoorzieningen zoals Chassé, Brepark, bioscopen en dergelijke betreft. Maar we moeten we er met hotels, cafés en restaurants en winkels nog wel een tandje bij zetten.

Bron: BN De Stem

Afbeelding