Voortzetting van het Interview zoals gedeeltelijk te lezen in de voorjaarsnieuwsbrief

Gebogen over tekeningen van de uitbreiding van zijn hotel Mastbosch wijst Peter Werther op de vele nieuwe hotelkamers die gebouwd gaan worden. “In eerste instantie wilden we zes aangepaste kamers laten maken, maar nu – met voortschrijdend inzicht – gaan we ze allemaal toegankelijk maken.” De toon is gezet. Sinds drie jaar heeft hij naar eigen zeggen het licht gezien. “Klopt, op het moment dat ik mede de aanzet gaf tot het huidige platform Breda voor Iedereen, werden mijn ogen geopend. Ineens zag ik in dat toegankelijkheid de norm moet worden voor 99 procent van de bevolking. Als je straks niet toegankelijk bent, doe je niet meer mee.  Je moet het gewoon regelen. Als je het meeneemt in de totale opzet zijn er bijna geen meerkosten.” Volgens hem is dit inmiddels niet alleen zijn mening, maar wordt er in de branche ook zo over gedacht.  “Dat hoor ik om me heen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik door de vele jaren dat ik al met deze bouwplannen bezig ben, ik wel de tijd heb gekregen om mijn oorspronkelijke beeld bij te stellen. Het huidige platform, maar zeker ook mijn eigen nichtje zijn daarin bepalend geweest. Mijn nichtje staat ondanks haar zware beperking volop in het leven. Ze woont met hulp zelfstandig en heeft de regie over haar eigen leven in handen. Dat was vroeger ondenkbaar. Mensen die ‘anders’ waren, werden keurig weggestopt in de bossen. Nu doen mensen met een beperking gewoon mee en daarom moet toegankelijkheid ook de norm worden!”

Niet pamperen De bouwplannen van Hotel Mastbosch gaan straks een fysiek goed toegankelijk hotel opleveren. “Dat moet er toe bijdragen dat mensen ook tijdens hun verblijf bij ons zelf de regie kunnen voeren. We gaan de gasten niet pamperen. We spelen wel in op bijvoorbeeld specifieke behoeften als het om de zorg gaat. Daar hebben wij niet veel verstand van, maar daar zit net de kracht van ons platform. Door samen te werken met partijen die hier wel voor hebben doorgeleerd komt er een mooi aanbod voor een toegankelijk verblijf in Breda. We hebben in dit hotel et voordeel dat we over ruime kamers beschikken. In onze filosofie is dat overigens een kwaliteit. Het  hebben van ruimte is prettig voor iedere gast, maar zeker voor mensen met rolstoelen, rollators of buggy’s.  Je doet soms ook concessies. Het is natuurlijk veel lekkerder om met je blote voeten uit bed direct op hoog tapijt te stappen. Omdat dit voor zowel rolstoelers, maar ook voor mensen met allergieën een ‘drempel’ is, moet je zoeken naar voorzieningen die wél functioneel zijn, maar je ook het gevoel van kwaliteit blijven geven.  Daar komen we wel aan uit.”

Inhaalslag De beoogde doelen van het hotel, maar ook de missie die het Platform Breda voor Iedereen heeft, zijn volgens Werther niet alleen mooi, maar ook precies op tijd. “We lopen al een tijdje achter bij het buitenland. Met deze inspanningen in Breda maken we een mooie inhaalslag. Daarnaast zijn we in Nederland in de kopgroep te vinden. De mindset is in Breda al gemaakt. Hier kijken we straks niet gek op als mensen met een beperking gewoon deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. We moeten er niet te krampachtig mee omgaan, eigenlijk weer terug naar vroegere tijden toen ook iedereen – inclusief de bochelaar en de dorpsgek – in de herberg kwam. We hebben de afgelopen honderd jaar veel te veel hokjes gemaakt voor allerlei partijen. Nu vervagen veel van die grenzen gelukkig weer en is de samenleving aan het ‘blurren’.  Grenzen tussen bijvoorbeeld zorg en hospitality verdwijnen. Net als de grenzen tussen mensen mét en zonder beperking. M aar let wel, de gamechange heeft dan wel plaatsgevonden in Breda, nu moet er gewerkt worden aan de hardware. Als de zichtbare resultaten er straks zijn, dan pas kun je spreken van Breda, gastvrij en toegankelijk voor iedereen!”

Wouter Schelvis

Geen categorie Intervieuw met Peter Werther, initiatiefnemer Platform Breda voor iedereen, voorzitter Toeristisch Fonds en Horeca Nederland afd. Breda en eigenaar Hotel Restaurant Mastbosch: “Zonder toegankelijkheid doe je straks niet meer mee.”