Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven op 28 oktober het startsein voor de verkiezing van de meest toegankelijke gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre zijn of haar gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking via MTG2018.nl
Esther Vergeer, chef du mission voor de Paralympische Winterspelen heeft ook voorbeelden te over. ‘Als ik geld wil pinnen bij een pinautomaat kunnen mensen achter mij in de rij makkelijk meegluren, omdat de toetsen hoger zijn dan mijn rolstoel’, vertelt Vergeer.
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. ‘Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking’, vertelt Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd.
Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. De vragenlijst is vooral bedoeld voor mensen die zelf een beperkingen of hun ondersteunen, als ouder, zorgverlener, bestuuder e.d. Ze maken kans op een toegankelijk dagje uit. Beoordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt. De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt

Nieuws Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland? Ga stemmen en laat zien wat je van Breda vindt. Kampanje is gestart en duurt tot eind november.