kaft Breda, stad met onbeperkte mogelijkheden

Hieronder de tekst van het persbericht dat de gemeente Breda vandaag heeft gepubliceerd naar aanleiding van het actieplan Breda, stad met onbeperkte mogelijkheden; Naar een Bredase toegankelijke samenleving Periode 2017-2018. Het is een plan dat opgesteld is door het Platform samen met Zet en het BCG in stevige samenwerking met de gemeente.

De volledige notitie vindt u hier: hier met als titel Breda, stad met onbeperkte mogelijkheden.  ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PERSBERICHT 21 april 2017

De gemeente Breda investeert bijna een half miljoen euro om zo’n 200 openbare gebouwen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Het gaat dan om bijvoorbeeld restaurants, winkels of bioscopen. Hierdoor zullen de mogelijkheden voor mensen met beperkingen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving een stevige impuls krijgen.

Advies en geld voor aanpassen gebouwen

Met het geld worden de gebouwen uitgebreid bekeken en getest door mensen die zelf een beperking hebben. Zij geven advies hoe de gebouwen het beste aangepast kunnen worden. Zodat ook bijvoorbeeld mensen met een rolstoel of rollator naar binnen kunnen en naar een aangepaste wc kunnen. Of een bezoeker met beperkt zicht de nooduitgang goed en veilig kan vinden.
De gemeente betaalt mee aan de aanpassingen die nodig zijn.

Meegedacht door mensen met beperking

De gemeente Breda heeft samen met het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG), de stichting Zet en het Platform ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’ nagedacht over wat er nodig is om Breda voor iedereen toegankelijk te maken. Er hebben veel mensen meegedacht die zelf een beperking hebben. Uit alle gesprekken kwam het bekijken en aanpassen van openbare gebouwen als één van de belangrijkste punten naar voren.

Andere punten uit de aanpak

Daarnaast gaat Breda ook aan de slag met verbeteringen in toegankelijkheid van evenementen, het openbaar vervoer en winkels. En is er speciale aandacht voor toegankelijkheid van informatie. Er worden 25 websites en apps vernieuwd, zodat deze voor iedereen leesbaar zijn. Dat betekent dat deze sites ook toegankelijk zijn voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn.

 

Geen categorie Breda, stad met onbeperkte mogelijkheden. Groen licht van de gemeente om verder te werken aan de grotere toegankelijkheid van de stad. Een budget van een half miljoen beschikbaar voor dit en volgend jaar. Klik hier voor volledige notitie en persbericht.