Programma Breda 2 oktober t/m 6 oktober 2017

Elk jaar vindt in oktober de Week van de Toegankelijkheid plaats. Dit jaar is dat van 2 t/m 6 oktober. Mensen met een beperking en belangenbehartigers vragen dan aandacht voor toegankelijkheid en het feit dat mensen met een beperking net als iedereen willen meedoen in de samenleving. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om toegankelijke informatie en een prettige omgang met elkaar.

Maandag 2 oktober: Start Bredase en landelijke week van de toegankelijkheid

Opening van de Prisma-fototentoonstelling “Let me Be” in het stadskantoor van de Gemeente Breda. Anne Kuik, landelijk CDA-politica, zal in haar toespraak het belang van toegankelijkheid toelichten en wethouder Mirjam Haagh gaat in haar verhaal in op de wijze waarop hier in Breda vorm aan gegeven wordt.

Dinsdag 3 oktober : Hoe gastvrij is het personeel naar de klant?

In het stadscentrum van Breda gaat acteur Hans van Gils gaat als een soort ‘mysteryguest’ bezoeken afleggen aan winkels en horecagelegenheden. De bedoeling is een positieve benadering na te streven.Aan het eind van het bezoek zal uitleg gegeven worden over de achterliggende bedoeling aan de horecaondernemer/winkelier.

Woensdag 4 oktober : Hoe gaan wij om met elkaar?

Theaterwerkplaats Tiuri verzorgt samen met dagbesteding PodAa Pop up theater. Als speellocatie wordt gebruik gemaakt van ‘de Bus’ (verrijdbaar podium).

Plaatsen: winkelcentrum Heksenwiel van 11.00-11.30 uur; marktplein Princenhage13.00-13.30uur; Grote Markt 15.00-15.30 uur.

Donderdag 5 oktober : Laaggeletterdheid

Van 13.00-17.00 uur, de Nieuwe Veste, Bibliotheek

In Nederland zijn er nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Door middel van persoonlijke verhalen en filmpjes wordt u geïnformeerd over wat dit betekent. Ook zijn er verrassende activiteiten met mysteryguests en kunt u in gesprek met ex-laaggeletterden.

Vrijdag 6 oktober : Special KIDS-dag

In samenwerking met Breda Actief, ZET en gemeente Breda organiseert atletiekvereniging Sprint een Special Kidsdag. Hoofdaccenten op deze dag zijn toegankelijke (sport)activiteiten en integratie van kinderen met een beperking bij het sporten.

Aan deze dag nemen 400 kinderen deel, waarvan 300 met een beperking.

Gedurende de hele week

Een aantal horecagelegenheden “vertaal” de menukaart dusdanig zodat deze toegankelijk wordt voor laaggeletterden. Enkele restaurants zetten gedurende deze week een ‘toegankelijk menu’ op de kaart.

Gezamenlijk willen we van Breda een nog toegankelijkere stad te maken.

In de media Veel activiteiten in de week van de toegankelijkheid. Start op 2 oktober in het stadskantoor te Breda door wethouder Mirjam Haagh.